The page has moved to: this page

hits
Powered by Jasper Roberts - Blog
Irlins Blogg - Eventyrlysten danser
 • 16.03.2017 kl. 00:03

Min erfaring: Danseklasser i San Francisco

Irlin Finsådal
 

På min tur til San Francisco var det såklart beregnet tid til å danse. Det var egentlig derfor jeg dro dit. Som studie. Dette året vil jeg nemlig reise mer for å studere, få inspirasjon og oppleve viben til ulike studioer i flere kanter av verden. Jeg ønsker såklart å blogge om det for å dele min erfaring med andre.

Dersom du skal til San Francisco som danser så vil jeg først og fremst si at det nok ikke er en skikkelig danseby. Byer som New York og Los Angeles er helt klart mekka for urbane dansere. Man skulle tro at nabobyer til de stedene ville smitte dansegleden til folket, men det har derimot en omvendt effekt. Det virker som de beste danserene, eller de største dansefanene, heller drar de ekstra milene så fort de har mulighet til å flytte. Og det er jo forståelig. 
Men dans finnes såklart uansett!

Jeg tok turen til tre ulike dansestudioer i San Francisco til ulike instruktører. Jeg tenker dele mine erfaring dersom noen andre skal innom storbyen så de vet hva de kan forvente. Jeg er jo ingen ekspert, men danser jo veldig mye og elsker å gå på gode danseklasser på ulike studioer.
Så her er en oppsummering av min erfaring:


RAE dance studio
Det mest positive med Rae dance studio er nok at de ligger så sentralt i downtown. Mitt hotell var rett rundt hjørnet, så det var ganske deilig! Men igjen er alt lett å komme seg til med en Uber i denne byen. Billig og enkelt! Rae tilbyr mye fitnessklasser, og det er nok mest av alt et studio for personen som liker å gå på zumba, fremfor dem som vil utvikle seg som danser. For eksempel har de en del "Hip Hop Abs", "Dance Cardio" eller Barre-klasser med fokus på styrke. Deriblant kjører de klasser med Pound, som virker både festlig og morsomt. I tillegg til noen par rene danseklasser, slikt som faste kurs med gjesteinstruktører, twerk-klasser, Jazz-Funk, Burlesque og Ladystyle. Så som du sikkert forstår er ikke dette et sted hvor det er inndelt nivåer, og dermed passer det nok bedre for nybegynner-danseren, eller dem som vil prøve seg i spesifikke stiler, enn dem som vil utvikle seg. Men studioet er utrolig koselig, har et fantastisk miljø og gunnstige dropinn priser. Blant annet "Drop inn 2 klasser på en dag for $20". Igjen er dette et studio som bruker MindBody, så det er veldig lett å booke og betale før man kommer. Studioet har hyggelige resepsjonister som viser deg rundt første gang du kommer og instruktørene håndhilser gjerne på nye og slår av en prat. Utrolig hyggelig atmosfære! 

Twerking på RAE

Det var helt klart en ting jeg måtte hive meg på hos Rae, og det var nemlig Twerking. I Oslo er det bare oss på Sometimes Pole Studio som har klasser i det som ene og alene kalles "Twerking" (som egentlig er teknikker fra afrikansk folkedans som gjerne blandes med dancehall/afrofusion, reggeaton eller hip hop). Men i USA er det "Twerking classes" over alt! Det er en stor ting, og uansett hvor rart og kommersiellt jeg synes det høres ut så er det jo en gøy klasse som gjør mye positivt for selvbilde til en hver person. Uansett liten eller stor! Denne klassen var på 1,5 timer og fikk meg virkelig til å svette som en gal! Helt klart beste treninga jeg var på! Utrolig gøy var det også. Igjen var nivået på nybegynner, men siden dette er en spesifikk stil så syntes jeg det var veldig passende. Det er ofte vanskelig å la hofta bli såpass løs og plutselig låst i så lang tid. Hvertfall når man runder 60minutt med heavy cardio. Instruktøren, Feliciano, var utrolig fabelaktig og talentfull. Stemninga i klassen var også på topp og alle, uansett ny eller gjennganger, hadde det gøy med hverandre. Det var rett og slett en fest! 


 


Dance Mission Theatre
Dette er et av de største dansestudioene i San Francisco. Det ligger litt utenfor byen, men er bare 30kr med en Uber Pool fra downtown. Danselokalet ligger i Mexico-distriktet av byen, det er enkelt å finne og lokalet består av tre store studioer. De fleste studioene i byen bruker bookingsystemet MindBody, som mange i Oslo kjenner til gjennom booking til klasser hos Subsdans og Sometimes Pole Studio. Det er dermed kjempeenkelt for deg som ny elev å booke en klasse og betale på forhånd. For bare 48 dollar fikk du fire klasser, på timeplanen kan du blant urbane stiler velge både Hip Hop, Moderne, Vogue, Reggeaton, House, Afro-Haitian, Femme Fushion. Andre stiler de tilbyr er Bollywood, Barre, Stepping, Samba, Cuban Salsa og Jazz.

Hip Hop på Dance Mission Theatre
Jeg valgte en Intermediate Hip Hop klasse hos Allan Frias, som noen par bloggere sier er blant deres favorittinstruktører. Jeg leser at han har vært blant de mest aktive instruktørene i området de siste 8-10årene og har koreografert for So You Think You Can Dance. Klassen er stappfull, men Allan er utrolig livlig, morsom og inkluderende. Heldigvis er lokalet stort så alle får se, og rekkene rulleres gjevnlig. Klassen varer 1,5 timer, men har ene og alene fokus på koreografi. Jeg liker instruktøren og energien i rommet, men koreografen har enten vært veldig uinspirert den siste tiden eller så henger han ikke med i tiden. For dansen føles til å være fra 10 år tilbake. Da mener jeg ikke at noen er tro til Old School Hip Hop, jeg snakker om å gjøre ting vi gjorde på 2000-tallet i den komersielle danseverden som vi er mildt sagt ganske ferdig med. Men så danset vi til en av Ciara's gammle 2004-hitter, så kanskje det faktisk var meningen? Jeg ble hvertfall litt skuffet. En intermediate klasse i Oslo pleier å være full av nye og inspirerende bevegelser og koreografier. Jeg lærer alltid noe nytt der og blir alltid inspirert av instruktørene, uansett!

Vogue på Dance Mission Theatre 
Jeg prøvde egentlig å finne Waacking-klasser i San Francisco. Waacking oppstod i det homofile miljøet i nabobyen Los Angeles, som er i samme stat som "den homofile hovedstaden" San Francisco. Men jeg fant ingen. Da jeg da heller fant klasse i Vogue (opprinnelig fra New York fengsler, men med sterk tilknyttning til LGBT miljøer) tenkte jeg det var en fin trøst. Dette var en 1,5 timers klasse med ekstremt mye deilig energi. Jeg må være ærlig å si Vogue er noe jeg liker eller ikke liker annenhver dag. Men det er en veldig kul dansegren som har fått mye hype den siste tiden, og det har -mye takke være fantastiske Vogue-Mama Cassandra i Meraki- blitt stort i Oslo. Cassandra har i alle sine klasser en høy kvalitet, så jeg vil nok si at denne svært dyktige instruktøren, Jocquese Whitfield, ikke nådde opp til hennes pedagogiske høyde. Men det var alikevell kjempehøy stemning og elevene var de mest fantastiske menneskene jeg har vært i rom med på lenge. 80% av klassen var menn, som av stereotype antagelig kan kategoriseres som "fab-fab-faaaab!". De var dyktige og ikke minst så var de ekstremt glade i freestyle, oppmerksomhet og cypher. Her i gåren var det bare Vogue Femme det gikk i, og  det meste av klassen var runway, utforskning i egen vogue-stil og bare bittelitt koreografi. Anbefaler virkelig dette! 
 

Processed with VSCO with e6 preset

 

City Dance Studio
Dette studioet er nok det største dansestudioet i San Francisco. Her har alle de store ballettdanserne fra San Francisco studert og her er de mest aktuelle verdenskoreografene å holder workshop.  Studioet ligger ganske midt i byen, så det er lett å reise hit. Igjen betalte jeg ca 30 kr i en Uber Pool bil hit, så jeg klager ikke. Studioet ser egentlig ut som en liten hytte, men når du kommer inn så er det flere studioer, garderober, store venteområdet og et eget kostymeloft. Her er det kanskje litt mindre personlig service hos resepsjonist, det er heller ikke noe godt bookingsystem (MindBody) som på de andre studioene. Men prisene er gunstige. 10 klipp for $100 og drop in for $10. Her er elevene flinke og svært lærevillige, og det er deilig å se at man er i klasserom med både unge, vokste og godt-voksne. Studioet tilbyr alt mulig, av og til har de gjesteinstruktører i spesifikke stiler (Kumar var nylig og holdt faste klasser i Waacking.. det gikk jeg glipp av dessverre!).  Det mest spesielle er kanskje at de tilbyr "Knuckleneck". Som er klasser med noen av de originale hip hoperene som tilhørte San Francisco back in the days. Jeg fikk dessverre ikke prøvd dette. Men her finner du alt fra spesifikke ting som Break toprocking/footwork og performance workshops til de typiske klassene i Ladystyle in heels, popping, locking, HipHop og mer. Vær obs på at dette studio skifter timeplan hver uke. 

Hip Hop på City Dance Studio
Jeg skulket dessverre Ladystyle in Heels da jeg rett og slett ble litt syk den ene dagen, men rakk en Hip Hop klasse med Leslie. Hun var kjempelivlig og morsom. Koreografien var ganske lik det jeg har sett henne gjøre ellers via Youtube, men da visste jeg jo litt hva jeg gikk til og det var uansett inspirerende og kjempegøy! Jeg ble overrasket over at oppvarmingen bare var fem minutter med tøying før vi gjørte resten av halvanne time med koreografi, noe som har skjedd mye på denne turen, men heldigvis gikk det bra. Det virker som Leslie har ny koreografi hver klasse, noe jeg tror alle drop inn-dansere setter veldig pris på. Jeg gjør hvertfall det! Klassen føltes mer som en intermediate klasse enn den jeg tok på Dance Mission, noe som føltes langt bedre. Det var nok mest av alt hyppighet i koreografi som gjorde den intermediate, og ikke trinn eller teknikk. Men da tenker jeg i forhold til standaren på studioene i Oslo. Som jeg vil si er veldig bra!


Oppsummert: Dans i San Francisco
Fine priser for en nordmann på tur og med hjelp av Uber er det enkelt å billig å komme seg til studioene på kort tid. Nesten alle har enkle bookingsystemer som gjør at du somregel booker og betaler for klassen før du kommer. Nå tok jeg bare fire klasser, så det er helt klart feil å bedømme hele San Francisco ut ifra det. Men jeg kan gi min mening etter de likhetene som gikk igjen i alle instruktører og i alle klasser. Jeg vil også legge til at jeg i Oslo som oftest går på "Litt Øvet / Øvet" nivå, og at jeg gikk på Litt Øvet og Åpent Nivå når jeg var på disse timene.

Mest av alt vil jeg understreke det jeg hører andre også si når de er i USA: Som norsk danser må du huske at du er "bortskjemt" på utdannede instruktører som er flinke pedagoger. Her virker det som de fleste er utdannet som dyktige dansere og koreografer fremfor instruktører. Det er derfor nødvendig å være flink i "se og lær teknikk". Jeg kan også anbefale å varme opp på forhånd før timene ettersom de fleste instruktører bare varmer opp 5 minutter med stusslig og rolige tøyeøvelser.  Er du heldig får litt isolasjoner. Så du blir ikke varm i starten (minus på Rae hvor fokus på timene ofte virker til å være kondisjons-/styrke-trening). (Jeg la også mekre til at mange av instruktørene faktisk gjorde en del feil teknikk i tøyeøvelser som ikke er så heldige!) Ellers er klassene somregel en og en halv time så spar på energien. Du kan være forberedt på hyggelige "typisk amerikanere" som er glade for å dele klasserom med deg. Det er ingen spisse albuer, men mye flinke folk. Også barna er somregel på samme nivå som deg, hehe, so dont be sad!
Grupper på slutten av timen er obligatorisk og alle unntatt en kjørte "Selected groups" (Hvor instruktøren velger de beste for å filme til sosiale medier).

Det er en fin og hyggelig by å danse i, men skal du til California så er nok Los Angeles bedre dersom du ikke er nybegynner. (Jeg skal dit i sommer så da får jeg oppdatert de erfaringene, hehe)

God tur til dem som har tenkt seg dit!

 

 

 • I r l i n--> Vinn Polaridkamera! <---

  Velkommen min blogg!

  Mitt navn er Irlin, en sørlending og profesjonell livsnyter bosatt i Oslo. Jeg lever og ånder for dans i flere former. Her på bloggen deler jeg min interesse for dans gjennom rollen som danseinstruktør, sceneutøver og kultur-historisk fan.


  Jeg er i konstant utvikling og leker gjerne hobbyanalytiker i min store beundring for popkultur og kunst. I hverdagen jobber jeg som Studio Manager på Sometimes Pole Studio og er kompanileder i Hip Hop crewet Radix. Jeg er aktiv bruker av sosiale medier, og driver blant annet danseprofilen Dancify. Elsker å reiser, deriblant for å høste inspirasjon. Mitt danseriske språk er innen urbane dansestiler men nyskjerrigheten stikker seg i alle stiler.

  Som danser og blogger deler jeg også min reise til å omfavne The Body Positive Movement, og ikke minst dele hverdagens mange fine overraskelser.

  Ikke glem å gjøre som nærmere 50.000 andre; følg med på Instagram @IrlinRadix

  Bla i bloggen


  1 leser her nå!  @irlinofficial       47k followers

  Søk

  Bloggdesign

  Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no