hits
Powered by Jasper Roberts - Blog
Irlin - Danser og Blogger
 • 22.09.2016 kl. 11:39

Hva vet du egentlig om Poledance?


Ja, vi syntes alle det var god underholdning å se Norges sportsyndling Petter Nortug få gjøre et tappert forsøk på å poledanse i sin nye video. Som han viser er ikke dette noe "enkel dans", og etter å ha vært knallrød, tungpusten og smått keitete avrunder han videoen med "Respekt til alle poledansere".

Jeg er litt lei denne greia nå, men jeg poster dette for å bli litt ferdig med det. Etter å ha jobbet som Studio Manager på Norges største studio for pole, Sometimes Pole Studio i Oslo, opplever jeg å se ukentlige skuffelser i øyene på de seriøse polerene som må bli sett på som oppmerksomhetssyke sexobjekter av uvitende mennesker.  Polere som har slitt hardere enn hvilkensomhelst ballerina med bokstavlig talt blod (masse blod), svette og tårer. Jeg har enda ikke kommet i gang med poletrening selv men jeg må felle en tåre jeg også for å se en så vakker kunstform bli fordømt som useriøs og mer selvpåskylt-seksuelt enn hva tangoen, salsaen og dancehall (hiphop)en gang var i samfunnsdebatten. For jeg skur deg ikke under teppet: Tango eller salsa fremvist på scenen har aldri gitt meg gåsehud, men poledance utført (gjerne med moderne dans, ballett eller jazz) har fått meg til å geipe av begeistring og grine for skjønnhet i bevegende kunst.

Det gjør meg vondt å se disse atletene trene timesvis hver eneste dag og konkurrere i internasjonale mesterskap - for å deretter kjempe en langvarig kamp med OL komiteen for å få det inn som en gren der. Det er rart, for makan til bruk av styrke, fleksibilitet, kondisjon og teknikk som må til finner jeg bare hos... la meg tenke... kanskje hos turnere? Ja, turnere er et fint eksempel. De som ofte også bruker en stang - bare en vertikal stang. Og det er egentlig enda rarere når vi beholder den seksuelle tankegangen: for med så mye penger spyttet inn i idrett og dermed nærmest tvang til volleyballjenter til å gå med små truser mens de spiller for å bli filmet rett i postkassa, så ville sponsorene bare blitt glade for å få inn kvinner (og menn), som pga stangdansens funksjon og triksenes behov, MÅTTE kle av seg. Som skapfeminist synes jeg igrunn det begynner å bli for dumt at idrett skal tvinge kvinner inn i korte tennis-skjørt på livesendinger og kommentere deres yttre skjønnhet i omtale om den enkelte sportsutøveren. 

For du tror pole hander om stripping? At polesport er en sport for strippere? La du da merke til at det i polesport ligger regler for å unngå seksuelt fokus. Det er eksempelvis ikke lov å vise rumpe eller kløft, ingen hoftevrikking er tillat og minuspoeng blir også gitt om du tar på deg selv.  Så jeg begynner å bli lei kvinnelige fordomsblikk og mannlige glis når jeg forteller om arbeidsplassen min, hver eneste fest må det diskuteres og forsvares. Selv for seriøse dansere i miljøet må jeg rette opp tankegangen, - til og med dansere innen stiler som kler enda mer av seg på scenen. Det er frustrerende.

Og for all del: Jeg sier ikke det er galt å verken ta av seg klær, være seksuelt frigjort eller gjøre som noen vil: danse sexy med polestangen i høye hæler. Jeg sier heller ikke det rr galt å synes at en flink poledanser er sexy, for det er selvfølgelig flott med mennesker som er flinke til noe og kan bruke kroppen sin.

Alt jeg ber om er at verden må anerkjenne dette som en sport. For det ER en sportsgren. Det startet som en sportsform - og det regnet kunn for menn. Elise i denne videoen har representert landet vårt to ganger i VM! På studioet har vi 50 fulle klasser i uka med mennesker som elsker treningsformen og konkurrerer aktivt, men også medlemmer i høyrangerte yrker som må skjule for verden hva de driver med fordi det kan ødelegge for karriere og forhold til kollegaer/kunder.

SLIK SKAL DET IKKE VÆRE I 2016! Ikke for kvinner, ikke for menn, og hvertfall ikke når de gjør en så hengivende treningsform!

Og ja - nå MÅ jeg bare få starta poletreningen selv!

 • I r l i n

  Mitt navn er Irlin, jeg er en sørlending i hovedstaden som jobber som danser. Jeg bor i sentrum av Oslo sammen med mine to hunder og min fantastiske bedre halvdel. Som danser jobber jeg på scene, reklame, video, klasser, og er leder for det profesjonelle crewet Radix. Jeg driver med ulike Hip Hop stiler og Waacking. Ellers reiser jeg mye, både for å danse og for å ha det gøy, og jeg har en generell interesse for mote, samfunn, historie og generell moro med venner. Jeg gjør ting på min måte!

   Gjør som over 20.000 andre;
    Følg meg på @irlinradix 


  Bla i bloggen


  1 leser her nå!


  INSTAGRAM